Συχνές ερωτήσεισ

Μας ρωτάνε συχνά

Βρες την απάντηση στο ερώτημα σου

Όχι, οι σκύλοι βοηθοί και οι σκύλοι οδηγοί, ζουν μέσα στο σπίτι μαζί με τους χειριστές τους.

Όχι, οι σκύλοι επιλέγονται και εκπαιδεύονται από τους έμπειρους ειδικούς εκπαιδευτές του Οργανισμού.

Σου αρέσει να βοηθάς ; Αγαπάς τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά ;

Θέλεις να προσφέρεις στον ελεύθερο χρόνο σου ;

Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σε συμπεριλάβουμε στους Εθελοντές μας !

Οι εθελοντές μας κατά κύριο λόγο μας βοηθούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είτε πρακτικά στο στήσιμο μίας διοργάνωσης και στην λειτουργία της, είτε με τις ιδέες τους που μοιράζονται μαζί μας, είτε ακόμα και διαδικτυακά από όποιο μέρος της Ελλάδας, βοηθώντας εθελοντικά στην ενημέρωση του κόσμου για τον Οργανισμό μας και τη δράση του!

Επικοινώνησε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας αναφέροντας ότι επιθυμείς να γίνεις εθελοντής ή συμπλήρωσε τη φόρμα Εθελοντών από εδώ και σύντομα κάποιος από εμάς θα επικοινωνήσει μαζί σου!

Οι Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδος είναι μία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και όλες οι δραστηριότητές της στηρίζονται Αποκλειστικά και μόνο στις δωρεές και τις χορηγίες ιδιωτών, εταιρειών και άλλων που πιστεύουν σε εμάς και στο Σκοπό μας.

Ως Χορηγός, μπορείτε για παράδειγμα :

  • να καλύψετε τα έξοδα μιας διοργάνωσής μας (δημιουργία διαφημιστικού υλικού, ενοικίαση τεχνικού εξοπλισμού, ενοικίαση χώρου, μεταφορές σκύλων κλπ), μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για πληροφορίες στο 6908824561 ή στο info@assistancedogs.gr .
  • να καλύψετε μαζικές ανάγκες των σκύλων μας και των κουταβιών μας, όπως για παράδειγμα τη μηνιαία σίτισή τους, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για πληροφορίες στο 6908824561 ή στο info@assistancedogs.gr.
  • να αναλάβετε τα έξοδα ενός κουταβιού από όταν γεννηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της ειδικής του εκπαίδευσης εως όταν δοθεί στην οικογένεια που έχει κάνει αίτηση. Το κόστος αυτό υπολογίζεται περίπου στις 20.000ευρώ και αφορά την επιλογή και την αγορά του κατάλληλου κουταβιού απο εξειδικευμένο εκτροφείου σκύλων, έως και την ηλικία των 2 ετών και περιλαμβάνει όλο το κόστος διαβίωσης και πλήρους εκπαίδευσης από εκπαιδευτή βασικής υπακοής και από ειδικό εκπαιδευτή σε σκύλους για παιδιά με αυτισμό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 6908824561 ή στο info@assistancedogs.gr.

Όλοι οι Άνθρωποι στους Σκύλους Βοηθούς Ελλάδος παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και στηρίζουμε το έργο μας καθαρά από τις Δωρεές και τις Χορηγίες σας!

Σκοπός μας είναι να εκπαιδεύουμε άριστους Σκύλους Βοηθούς για παιδιά με αυτισμό και σκύλους οδηγούς για άτομα με απώλεια όρασης και να τους παρέχουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ !

Εάν διαμένετε στην Αθήνα και επιθυμείτε να μας βοηθήσετε, μπορείτε να μας ζητήσετε να σας διαθέσουμε έναν κουμπαρά με τα διακριτικά του Οργανισμού μας καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό για τους καλεσμένους και τους παρευρισκόμενους, για να το τοποθετήσετε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Οι κουμπαράδες μας είναι πάντα κλειδωμένοι με λουκέτο και φέρουν είτε το λογότυπο είτε το έντυπο του οργανισμού μας και μπορεί να ανοιχθεί μόνο από τον Οργανισμό.

Εάν έχετε κάποια επιχείριση / κατάστημα / οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος και επιθυμείτε να μας βοηθήσετε βάζοντας στο χώρο σας έναν κουμπαρά, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 6908824561 ή στο info@assistancedogs.gr

Τυπικά κριτήρια για την επιλογή οφελουμένων είναι τα παιδιά για τα οποία θα προορίζεται ο σκύλος βοηθός να ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και οι ενήλικες που ενδιαφέρονται για σκύλο οδηγό, να έχουν αναπηρία όρασης. Οι σκύλοι βοηθοί και οι σκύλοι οδηγοί δεν είναι απλά κατοικίδια, είναι σκύλοι εργασίας. Είναι επιλεγμένοι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να εργάζονται και το πιο βασικό, είναι χαρούμενοι δουλεύοντας!

Αφού εκδηλώσετε ενδιαφέρον για έναν σκύλο βοηθό ή έναν σκύλο οδηγό, η Ομάδα μας θα σας καλέσει σε μία από τις ημέρες ενημέρωσης για τους Σκύλους και τον Οργανισμό. Εκεί θα ενημερωθείτε για όλο το πρόγραμμα και τα στάδια που περιλαμβάνονται. Όταν υπάρξει ένας σκύλος διαθέσιμος να αναλάβει καθήκοντα βοηθού ή οδηγού, οι ειδικοί εκπαιδευτές αξιολογούν τις αιτήσεις και συνεχίζουν στο επόμενο στάδιο της επιλογής του κατάλληλου οφελούμενου. Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι, υπαρχει πιθανότητα να μην ταιριάξουν με κάποιον οφελούμενο, γιαυτό και δεν μπορεί ποτέ ο Οργανισμός να υποσχεθεί ή να προγραμματίσει ποιος σκύλος θα δωθεί που.

Άρθρο 16 Νόμου 3868/2010

α) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, την πρόσβαση και παραμονή του σε δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού και τη χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
β) Κάθε τυφλός ή άτομο με αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν των περιορισμών που τίθενται με την υπ’ αριθμό Υ1γ/Γ.Π./οικ.94643 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 1384 Β/3.8.2007), η οποία συμπληρώνει και τροποποιεί την υπ’ αριθμό Α1β/8577/1983 υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 526 Β’/ 24.9.1983).
γ) Οι ανωτέρω διατάξεις υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης του κανονισμού που αφορά την κατοχή ζώων. Η δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρούσας παραγράφου ισχύουν και για τους σκύλους που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης, ως σκύλοι βοηθείας – σκύλοι οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες.
δ) Ως σκύλος βοηθείας ορίζεται ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοηθός ατόμων με αναπηρίες.
ε) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ή άλλου συναρμόδιου Υπουργού καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι σχετικά με την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των σκύλων βοηθείας.

Άρθρο 33 Νόμου 4238 (ΦΕΚ Α 38/2014): Αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης

Σε προγράμματα και δράσεις πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης προβλημάτων σωματικής, ψυχικής και νοητικής υγείας σε επίπεδο παροχής Π.Φ.Υ., δύναται να αξιοποιούνται ζώα συντροφιάς και κατοικίδια ζώα, καθώς και σκύλοι βοηθείας.

Άρθρο 46 Νόμου 4235 (ΦΕΚ Α 32/2014) : Τροποποιήσεις

7.α. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.»

Εγκύκλιος: Διευκρινίσεις σε θέματα εισόδου πρόσβασης και παραμονής σκύλων βοηθείας οδηγού τυφλών, ή ατόμων με αναπηρίες και σκύλων θεραπείας σε χώρους και εγκαταστάσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ο σκύλος βοηθείας (εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος οδηγός τυφλού ή σκύλος βοηθός ατόμων με αναπηρίες) έχει πρόσβαση, δικαίωμα παραμονής, εισόδου τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε χώρους συνάθροισης κοινού, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

Επίσης ότι ο σκύλος βοηθείας, εφόσον φέρει λουρί χειρισμού, μπορεί να μεταφέρεται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο ανεξάρτητα από το μέγεθός του.

Όχι, ο σκύλος βοηθός ή ο σκύλος οδηγός που θα σας παρέχει ο Οργανισμός, θα είναι τσιπαρισμένος και θα ανήκει στους Σκύλους Βοηθούς Ελλάδος. Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να τον πάρει πίσω σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι Κανόνες ευζωίας και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χρησιμοποιείται για το σκοπό που εκπαιδεύτηκε.

Οι εκπαιδευτές του Οργανισμού θα ελέγχουν ανά διαστήματα το επίπεδο απόδοσης του σκύλου βοηθού – οδηγού και θα σας δίνει οδηγίες στο να διατηρείτε την εκπαίδευσή του.

Όχι, οι σκύλοι αυτοί δεν μπορούν να εκπαιδευτούν για καμία άλλη εργασία.

Ναι, είναι υποχρεωτικό οι σκύλοι βοηθοί και οι σκύλοι οδηγοί να είναι στειρωμένοι

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό.

Ο αυτισμός εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Ο αυτισμός προσδιορίστηκε πρώτη φορά το 1943 από τον Dr. Leo Kanner του νοσοκομείου John Hopkins. Την ίδια περίοδο, ο Γερμανός επιστήμονας, Dr. Hans Asperger, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως το Σύνδρομο Asperger.

Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος συνήθως μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία περίπου από την ηλικία των 3. Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι ασυνήθιστη συμπεριφορά στο παιδί τους ή την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει τα τυπικά αναπτυξιακά ορόσημα ανά ηλικία.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού περιλαμβάνει:

  • ποιοτικές δυσκολίες στη κοινωνική κατανόηση, συναλλαγή και συναισθηματική αμοιβαιότητα,
  • δυσκολίες στον τρόπο επικοινωνίας και στη γλώσσα,
  • περιορισμένο, στερεοτυπικό, επαναλαμβανόμενο ρεπερτόριο δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων, ενώ στη συμπεριφορά επικρατούν ιδιόρρυθμα ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις,
  • ανομοιογενή ανάπτυξη γνωσιακών λειτουργιών
  • συχνά ανακόλουθη επεξεργασία αισθητηριακών προσλήψεων.

Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί αυτοί, που ποικίλουν σε βαρύτητα από άτομο σε άτομο, αποτελούν χαρακτηριστικό που επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία του.
Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό που συναντάται σε αρκετές περιπτώσεις στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, είναι οι αισθητηριακές διαταραχές, δυσκολία έως και καθόλου ανοχή σε διαφορετικές υφές π.χ. περπάτημα στην άμμο, άγγιγμα τρίχας, μάλλινων ρούχων, ραφές ρούχων, τροφές σε μαλακή ή σκληρή υφή και άλλα.
Και όπως έχει πει κάποιος – κάπου : «Ο αυτισμός είναι ένα ταξίδι χωρίς να γνωρίζεις τον προορισμό»

Ο εθελοντής ανάδοχος ενός κουταβιού (puppy walker), θα πρέπει αρχικά να είναι άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα, κοινωνικός και υπομονετικός. Θα πρέπει να έχει όλη τη διάθεση να αναλάβει ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή του κουταβιού και να είναι διατεθιμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα λαμβάνει από τους ειδικούς εκπαιδευτές. Πρόκειται για μία πολύ υπεύθυνη δουλειά.

Το κουτάβι θα ζει μέσα στο σπίτι του και θα πρέπει να τον/την ακολουθεί καθημερινά σε όλο του το πρόγραμμα, εργασία, ψώνια, κοινωνικές συναντήσεις, μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, μετακινήσεις με αυτοκίνητο και μέσα μεταφοράς κλπ. Θα πρέπει να βρίσκεται εντός Αττικής, για να μπορούν να γίνονται εύκολα οι συναντήσεις με τους εκπαιδευτές.

Ως ανάδοχος εθελοντής, θα είσαι υπεύθυνος για την ανατροφή του κουταβιού από την ηλικία περίπου των 6-8 μηνών έως και την ηλικία του 1,5 έτους. Σε αυτό το διάστημα ένας ειδικός εκπαιδευτής θα σε καθοδηγεί πάντα στο τι θα πρέπει να μάθεις στο κουτάβι από κανόνες.

Εάν επιθυμείς να γίνει εθελοντής ανάδοχος ενός κουταβιού, συμπλήρωσε τη φόρμα ενδιαφέροντος από εδώ ή επικοινώνησε μαζι μας μέσω της φόρμας Επικοινωνία.

Ο εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού με λευκό μπαστούνι εκπαιδεύει σε τεχνικές που
καθιστούν ένα άτομο με αναπηρία όρασης ικανό να κινείται στο χώρο με ασφάλεια, άνεση και
αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι.
Η εκπαίδευση στην Κινητικότητα και τον Προσανατολισμό είναι εξατομικευμένη και πραγματοποιείται
στου χώρους που θέλει να κινηθεί το άτομο (γειτονιά, σχολείο, πανεπιστήμιο, χώρους εργασίας,
ΜΜΜ). Θα πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία προετοιμάζοντας από νωρίς το παιδί για τη μετέπειτα
ανεξάρτητη και ισότιμη ένταξή του.

Οι σκύλοι θεραπείας, σε αντίθεση με τους σκύλους βοηθούς, εργάζονται με περισσότερα άτομα και όχι
με ένα συγκεκριμένο. Δεν ζουν στο σπίτι των ανθρώπων για τους οποίους εργάζονται, αλλά συνήθως
στο σπίτι του θεραπευτή. Δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.